Ordan BurdanSağlık

Gripte Antibiyotik Kullanılır Mı?

Sonbahar mevsimiyle birlikte solunum yolu hastalıklarının daha sık görülmeye başladı. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında bilinçsiz antibiyotik kullanımı konusunda dikkatli olunması gerekiyor.

Grip, genelde kendi kendine düzelebilen bir hastalıktır. Dolayısıyla normal sağlıklı kişilerde endişe edilecek durumlara neden olmadan iyileşir.

Grip tedavisinde yapılan sık hata antibiyotik kullanımının grip üzerinde etkili olacağının düşünülmesidir. Ama antibiyotikler bakteriler üzerinde etkili oldukları için grip tedavisinde hiçbir yarar sağlayamazlar. Üstelik faydadan çok zarar verebilirler. Solunum sistemimiz ve mide bağırsak sistemimiz bünyesinde birçok yararlı bakterileri de barındırır. Gereksiz yere kullanılan antibiyotikler ise yararlı bakterileri yok edebilir. Bunun sonucunda virüsler vücudumuza daha kolay girebilir ve çeşitli hastalıklara neden olabilir. Dolayısıyla, antibiyotikler hiçbir zaman hekim önerisi olmadan alınmamalıdır.

 “Üst solunum yolu enfeksiyonları ve antibiyotik kullanımı” hakkında Memorial Polikliniği Kulak Burun Boğaz Bölümü Uzmanları, bilgilerini paylaştılar…

Gripte Antibiyotik Kullanılır Mı?

Soğuk algınlığının özgün bir tedavisi yoktur. Hemen daima viral etkenlerce oluştuğundan hastalara antibiyotik vermeye gerek yoktur. Hemen antibiyotik başlamak ikincil bakteriyel enfeksiyonları önlemediği gibi bu bölgede dirençli bakterilerin yerleşmesine de neden olur. Soğuk algınlığında sıklıkla kalın, opak ya da renkli bir akıntı da bulunabilir.

Bu tablo enfeksiyonun bakteriyel olduğunu göstermez. Bu nedenle, ancak 10 gün geçtiği halde kliniği düzelmeyen olgularda antibiyotik kullanılmalıdır. Tedavide, ateşi düşürmek ve huzursuzluğu azaltmak için ilaçlar ve burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojik kullanılabilir. Burun damlaları beslenmeden 15- 20 dakika önce damlatılırsa beslenmeyi kolaylaştırır.

Aşırı Antibiyotik Kullanımına Dikkat!

Aslında “tarih tekerrürden ibarettir” sözünü doğrulayan yukarıdaki anonim söylem, antimikrobiyal ajanlara karşı direncin ne kadar hızlı geliştiğini gösteren güzel bir örnektir. Gelişigüzel antibiyotik kullanımı ve dünyanın hızla küreselleşmesine bağlı olarak, antibiyotiklere karşı hızlı bakteriyel direnç gelişmekte ve uzun araştırmalar sonucunda keşfedilen ilaçlar daha birkaç yıl geçmeden kullanılamaz hale gelmektedir. Antibiyotiklerin bilinçsiz olarak kullanımı ile birlikte, bazı ÜSYE (üst solunum yolu enfeksiyonu) etkenlerinin antibiyotiklere direnci de giderek artış göstermiştir.

Ülkemizde, genellikle polikliniklerde hekim başına düşen hasta sayısının çok fazla olması (hastaya yeterince zaman ayrılamaması) ve laboratuvar olanaklarının yeterince kullanılamaması gibi nedenlerle, hekimler çoğu kez hastayı yeterince muayene etmeden belirtilere göre reçete yazmaktadırlar. Bu da yanlış tanı ve aşırı antibiyotik kullanımına neden olmaktadır. Hekimler, bazen “ya hasta iyileşmezse” endişesiyle o enfeksiyon için yeterli olabilecek dar spektrumlu antibiyotikler yerine, daha geniş spektrumlu antibiyotikleri tercih etmektedirler.

Siyanür Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Taze Balık Nasıl Anlaşılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu