Seyahat

Erzincan’da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler!

Doğu Anadolu Bölgemizin güzel şehirlerinden biri Erzincan'ın doğa harikası ve mutlaka görülmesi gereken yerleri.

Erzincan Tarihçesi

Erzincan M.Ö. 2600 Yıllarında Akadlar, ardından M.Ö. 2000 yılından sonra çeşitli site krallıkları hâkimiyetinde Hitit’lerin kontrolünde uzun bir dönem geçirmiştir. Ardından Urartu Medeniyeti altında bir dönem geçiren Erzincan’ın 15 Km. doğusunda nadir ve kıymetli Urartu kalıntılarının en önemlilerinden, Altıntepe Kalıntıları bulunmaktadır. M.Ö. 650 de İskitlerin hakimiyetine geçen şehir kısa bir süre sonra Medler tarafından istila edilmiş ve yine kısa bir süre sonra Pers hakimiyetine girmiştir. 200 Yıldan fazla Pers İmparatorluğunun hakimiyetinde kalan şehir İskender’in Persleri yenmesi ile Helenler tarafından yönetilmiştir.

Roma Pontus mücadelelerinin tam ortasında kalan şehirde Roma Hakimiyetinde zor günler geçiren bölge halkı, bazı kaynaklara göre 22 bazı kaynaklara göre 25 dil konuşan, entelektüel, ticareti iyi bilen insanlardan oluşmaktaydı. Bölge insanı Roma Medeniyeti karşısında Pontus’luları tercih etmiş ve bu sebeple Romalıların ağır baskı ve zulümlerine maruz kalmışlardı. Romanın tam hakimiyeti M.Ö. 60 larda sağlanabildi ve şehir 450 yıl süren Roma hakimiyeti yaşadı.M.S. 395 de Sasaniler bölgeye hakim oldu. 540 yılına kadar süren Sasani hakimiyeti, bu tarihte İslam Ordularının bölgeye girmesi ile sona erdi. Ardından Emevileri hakimiyetinde bir dönem geçiren şehir, Roma – Emevi çatışmalarının da ortasında kalmıştır.

1071 de Türklerin Anadolu’ya girişi ile bölgede başlayan Türkleşme hareketinden sonra Mengüceklilerin hakimiyetine giren şehir kesintisiz olarak 900 yılı aşkın süredir Türklerin hüküm sürdüğü bir bölge olmuştur. Selçukluların hakimiyetini kabul eden Mengücekliler kontrolündeki şehir, Dönemin Selçuklu Hükümdarı ile Mengücek Beyi arasındaki anlaşmazlık sebebi ile merkezi bu günkü il sınırlarımız içerisinde kalan Mengücek Beyliğinin ortadan kaldırılması akabinde doğrudan Selçuklulara bağlanmıştır.

Selçuklu hakimiyeti çok kısa sürdü ve 1247 de şehir Moğol istilasına uğradı. Saltuk ve İlhanlılar tarafından da kısa süreler ile yönetilen şehir beylikler döneminde Eratnalıların başkenti oldu. Sırası ile Karakoyunlular ve Akkoyunlular hakimiyetinde 100 yıl yaşayan şehir 1502 de Safevilerin kontrolüne geçti.

Bu tarihlerde Şah İsmail ve Yavuz arasındaki çatışmalara sahne olmuştur. Çaldıranda Yavuz’a yenilen Şah İsmailin hakimiyeti ardından bölge Osmanlı hakimiyetine geçti.1. Dünya savaşında kısa süre Rus ve Ermeni işgali gören şehir 13 Şubat 1918 de Vehip Paşa komutasındaki Türk birliklerince tekrar hürriyetini kazandı. Cumhuriyetin ilanı ile de Türkiye Cumhuriyetinin bir vilayeti oldu.

1.Girlevik Şelalesi

Kayaların üzerinden parça parça dökülen Girlevik şelalesi, il merkeze 35 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Aynı zamanda çevresinde bir çok keşif noktaları sunar şelale.
Şelalenin bulunduğu alanda piknik yapabilir yada çevreyi keşfetmek için doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Kışın da ayrı bir güzel

2. Munzur Dağı

Toros dağlarının bir uzantısı olan bu dağlar, Erzincan’ın güneyi ile Tunceli’nin kuzeyinde yer almaktadır. Volkanik kayalardan oluşan bu dağ, 3 bin metreyi aşan toplam 10 adet zirveye sahiptir. Bu özellikleri ile Munzur dağları Doğu Anadolu bölgesinin batı kısmındaki en yüksek dağ zinciri olma özelliğini taşımakta.Munzur dağının yüksek kayalık yapısı, alana geçit vermediği için, burası tamamen insan eline uzak bir bölge. Munzur dağlarının yüksek olan kesimlerinde dağ çayırları ve kaya habitatları bulunuyor. Ovacık ilçesine yakın olan kalıntılar ise Munzur dağlarının sahip olduğu doğal zenginliklerden sadece bir tanesi.

3. Ekşisu Kaplıcaları

Ekşisu Kaplıcaları ve Ekşisu Mesire Alanı, Erzincan İl merkezine 11 km. uzaklıktadır. Bölgede bulunan ve Ekşisu adı verilen Böğert Maden Suyu, sağlık yönünden oldukça önem taşımaktadır.

Maden suyu; anemi, karaciğer, mide, bağırsak ve safra yolları hastalıklarına iyi gelmektedir.Ekşisu yakınındaki kaplıca, 33 derecelik ısıya sahiptir.

4.Karanlık Kanyon

karanlık kanyon ile ilgili görsel sonucu

Dünyanın en büyük 4. kanyonu olan Karanlık Kanyon, Erzincan’ın Kemaliye (eski adıyla Eğin) ilçesi sınırlarında. Fırat Nehri üzerinde, yer yer 400 metreyi bulan sarp kayalıkların arasından, kelimelerle anlatılamayacak güzelliğe sahip bir doğada yapacağınız bot turu, yaşayabileceğiniz en sıra dışı deneyimlerden biri olacak. Yaklaşık 2 saat süren nehir gezisinden sonra gezi rotanıza, yapımına 1940’larda tamamen insan gücüyle başlanan ve 2000’li yılların başında bitirilen efsanevi Taşyol’u da eklemenizi öneriyoruz.

5. Altıntepe Ören Yeri

Doğu Roma İmparatorluğunun önemli merkezlerinden olan, Anadolu arkeolojisi açısından büyük önem arz eden Urartu dönemine ait Erzincan’daki tarihi Altıntepe Kalesi, turizme kazandırılacak. ( Sagip Sezginer – Anadolu Ajansı )

Üzümlü ilçesi sınırları içinde bulunan bu yer, tarihte bir çok büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bizans, Urartu ve Osmanlı’nın hüküm sürdüğü bu eski yerleşim yeri 1938 ve 1956 yılında iki mezarın soyulması ile adını duyurmuştur.Özellikle de Urartu döneminin kalıntıları bu alanda gün yüzüne çıkarılmıştır.Çıkarılan kalıntıların arasında, kale duvarları, iç kale, saray kompleksi ve mezarlar bulunuyor.

 

Mayhoş Tatlı Sevenlere Tam Kıvamında “Vişne Reçeli Tarifi”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu