Ordan BurdanYaşam

Domates Lekesi Nasıl Çıkar?

Hemen hemen her lekenin anahtarı kıyafetten, halıdan, gömlekten , koltuktan , pantolondan ve her türlü kumaştan olabildiğince kurumasını beklemeden çabuk davranarak temizlemektir.

Bazı lekeleri çıkarmak kolay olsa da kimi inatçı lekeler giysilerinizi mahvedebilir. Bu lekeler arasında domates lekesi de bulunur ve kıyafetten çıkarması oldukça zordur.

Domates lekeleri karşılaştığınız en büyük zorlu lekelerden bir tanesi olabilir. Öyle ki lekenin kıyafet ve kumaşlardan tam anlamıyla çıkartılması imkansız hale getirilebilir. Kıyafetlerde oluşan domates lekelerinin hızlı bir şekilde müdahale gerektirdiği bilinmelidir.

Domates Lekesi Nasıl Çıkar?

Çok sevdiğimiz domates sulu bir gıda olması nedeniyle her an kıyafetimize ya da herhangi bir yere suyu akabilir. Böyle bir durumda hemen müdahale edilmezse kuruyan domates lekesi turuncu bir renk alır ve bu kumaşta belirgin bir hale gelir. Peki kıyafetlerden domates lekesi nasıl çıkar?

1- Hızlı Müdahale Edin

Hızlı davranırsanız kumaşın sosu içine çekmesini önleyebilirsiniz. Domates sosunu olabildiğince giysinin üstünden alın. Giysinizi ters çevirin ve soğuk suya tutun.Son olarak, deterjanla elinizde yıkayın.

2- Karbonat ve Oksijenli Su İkilisi

Bu iki malzemeyle domates sosunu temizleyebilirsiniz. Öncelikle karbonat ve oksijenli suyu macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Macunu lekenin üstüne sürün ve 10 dakika kadar bekletin. Ardından durulayın ve kıyafeti normal şekilde makinede yıkayın.

3- Pamuklu Giysiler İçin Çözüm

Söz konusu pamuklu kıyafetler olduğunda, oksijenli su çok yardımcı olacaktır. Domates, pamuğun içine kolayca işler. Zaten bu nedenle birçok insan domates lekesi olan pamuklu kıyafetlerini kurtaramayacağını düşünüyor. Soğuk suyun altında lekeyi yapabildiğiniz kadar çıkardıktan sonra üstüne tuz döküp nazikçe ovalayın. Ardından üstüne oksijenli su döktüğünüz bir pamukla lekeyi silin. Daha iyi sonuçlar almak için oksijenli suyun ardından lekeyi tuz solüsyonuna batırın ve kurumasını bekleyin. Son olarak kıyafetinizi çamaşır makinesinde yıkayın.

4- Yünlü kıyafetler İçin Limon

Yünlü kıyafetleriniz için limon kullanarak inatçı lekeleri çıkarabilirsiniz. Öncelikle lekenin üstüne tuz döküp dikkatlice ovalayın. Ardından limon suyuna batırdığınız bir pamukla lekeyi temizleyin. Soğuk suyla durulayın.

5- Sentetik Kumaşlar İçin Beyaz Sirke

Ev temizliğinde en çok başvurulan ürünlerden biri olan beyaz sirke sayesinde lekeleri çıkarabilirsiniz. Sentetik kumaşlı giysileriniz için bir bardak suyun içine birkaç damla sirke dökün. Nazikçe lekeyi bu karışımla ovun. Soğuk suyla durulayın ve çamaşır makinesine atıp giysinin etiketinde yönergeye uyarak yıkayın.

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır? Deprem Çantasında Olması Gerekenler!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu