Yaşam

30 Yaşından Sonra Okuma Alışanlığı Nasıl Edinilir?

Okumanın yaşı yoktur! Bu sözü hem eğitim hayatı için hem de kitap okuma alışkanlığı için kullanabiliriz.

Evde kitap okuyan ebeveynler var ise çocuklar bu alışkanlığı istem dışı olarak edinirler. Çünkü kitap okuma alışkanlığı bulaşıcıdır. (Elbette, istisnalar da kaideyi bozmaz.)

Ülkemizde kitap okuma oranı çok düşük. Bu da genel olarak aileden etkilenip okumaya başlayanların sayısının az olduğunu gösteriyor. Siz de 30’lu yaşlarınıza kadar kitap okuma alışkanlığını kazanamadıysanız sizler için; 30 Yaşından Sonra Okuma Alışanlığı Nasıl Edinilir?

30 Yaşından Sonra Okuma Alışanlığı Nasıl Edinilir?

Liste Hazırlamalısınız

Okuyacak ne çok kıymetli eser var. İyi bir okur olmak istiyorsanız; en azından bir aylık okuma listesi hazırlamanız çok önemli. Böylelikle hem ne okuyacağınızı belirlemiş olursunuz hem de bir ay içinde mutlaka okumanız gereken kitap sayısını not etmiş olursunuz.

Kitapçı Ya Da Kütüphane Gezin

Kitapların kokusunu içinize çekebileceğiniz ortamlara sık sık gitmeyi ihmal etmeyin. Bu sizi iyi bir okur olma yolunda fazlasıyla teşvik edecektir.

Kitap Seçin

Etrafta hiç kitabın olmadığı bir yerdeyseniz, nasıl okuyabilirsiniz ki? Okuyacak bir şeyler bulun. Gazete, dergi, roman; herhangi bir şey… Önemli olan; seçtiğiniz yayının size bir başlangıç sağlaması. Buradaki püf noktası şu: Sakın ilk etapta çok kalın ve ağır bir kitap seçmeyin!

Zaman Ayırın

Kitap okumak için boş vakit aramayın; sayfalar arasında yolculuğa çıkmak için özellikle vakit belirleyin.

Yanınızdan Eksik Etmeyin

Kitabınızı yanınızdan ayırmayın böylelikle her boşlukta birkaç sayfa okuyabilirsiniz. Toplu taşıma kullanırken ya da bankada sıra beklerken okuyacağınız birkaç sayfa okuma alışkanlığınızı geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Günlük Okuma Rutinini Bozmayın

Ne okuyacağınıza karar verdiniz. Şimdi sıra, günde 15 dakikanızı sadece okuyarak geçirmeye geldi… Bu 15 dakika boyunca tamamen kitaba odaklanın, başka hiçbir şeyle ilgilenmeyin. 15 dakika sonra kitabı kapatıp başka şeylerle ilgilenebilirsiniz. Bunu her gün tekrarlayın. Alışkanlık haline getirin. Zamanla 15 dakikayı günde 20-30 dakikaya çıkarın.

Sıkıldıysanız Yarıda Bırakın

Başladığınız kitaba bir türlü odaklanamıyorsanız, sıkılıyorsanız veya bitiremeyecek gibi hissediyorsanız sakın kendinizi suçlamayın ve korkmayın! Bu çok normal. Hiç kimse her başladığı kitabı bitiremez. ‘İlla bitireceğim’ baskısıyla da kitap okunmaz. Demek ki o kitap size göre değilmiş… Tekrar tekrar denemenin hiçbir mahsuru yok. Hemen yeni bir kitaba başlayın.

Sosyal Medyada Okuduğunuz Kitabı Paylaşın

İnsanlarla paylaşmak sizi motive edebilir. Örneğin Facebook durumunuzu ‘kitap okuyor’ olarak değiştirebilir, okuduğunuz roman hakkında bir-iki cümle yazarak arkadaşlarınızla fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.

Kitaba Başlamadan Kitap Hakkında Ki Eleştirileri İnceleyin

Kitap ekleri bu konuda size yardımcı olabilir. Güvendiğiniz isimlerin önerdiği kitapları takip edin. İlginizi çekebilecek konuları işleyen romanları bir kenara not edin. Kendinize ‘okuma listeleri’ oluşturun. Bu listeye sadık kalın.

Bunlara Dikkat!!!

1- Bir gün bile okuma rutininizi bozmayın.
2- Sevmediğiniz bir şeyi okumak için kendinizi çok zorlamayın.
3- İlk etapta eski ve yabancı kelimeleri içeren, anlaşılması zor kitapları seçmeyin.
4- 15 dakikalık okuma rutininizi 1 gün sonra 30-60 dakikaya çıkarmaya kalkmayın. Bu sizi baskı altına sokabilir ve vazgeçmeniz için bahane üretmenize sebep olur!

“Fahrenheit 451” Oku (Yazılmış En İyi Bilimkurgu Romanı)

“Ulutan Barajı” Düğün Fotoğrafı Çektirmek İsteyenlerin En Çok Tercih Ettiği Mekan!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu