Ordan BurdanYaşam

Japon Bilim İnsanı Yoshinori Ohsumi Orucun Faydalarını İspatladı! Nobel Ödülü Kazandı

Ramazan ayının yaz aylarına denk geldiği son yıllarda insan vücudu uzun bir süre aç kalıyor. İnsanlar uzun süren açlık ile mücadele etmenin yollarını arasalar da oruç vücudun yenilenmesini sağlıyor. Bunu söyleyen hem de Nobel Ödülü kazanan Jabon bilim insanı.

Ramazan ayının yaz aylarına denk geldiği son yıllarda insan vücudu uzun bir süre aç kalıyor. İnsanlar uzun süren açlık ile mücadele etmenin yollarını arasalar da oruç vücudun yenilenmesini sağlıyor. Bunu söyleyen hem de Nobel Ödülü kazanan Jabon bilim insanı. Orucun insan sağlığına etkisini bilimsel olarak ispat eden Yoshinori Ohsumi, “İslam’ın hastalıkların tehlikesini otomatik olarak ortadan kaldıran bir sağlık programı var” dedi.

Orucun Bilimsel Olarak İspatlanmış Faydaları

İnsan nefsini terbiye olduğu, fakir fukaranın halinin anlaşıldığı, paylaşmanın öneminin hissedildiği Ramazan ayı, bu sene de uzun yaz günlerine denk geldi. İnsanların büyük bir coşkuyla beklediği Ramazan, uzun süren açlık süresi ve sıcak havalardan dolayı insanları az daha olsa zorlayabilir. Fakat oruç ile birlikte uzun süren açlık süresi aslında insan vücudunun yenilenmesini sağlıyor.

Orucun insan vücuduna olan faydasını bilimsel olarak ispatlayan Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi, hücrenin kendisini sindirmesi (autohagy) teziyle 2016’da Nobel Tıp Ödülü’nü kazandı. Ramazan ayı günahlardan arınma ayı olmakla birlikte hastalıklardan korunma ayı olarak dikkat çekiyor. “Oruç tut sıhhat bul” diyen Peygamber Efendimizin sözlerinin önemi böylece tüm dünyaya ispat edilmiş durumda.

Oruç Tutan Vücutta Neler Olur?

Japon bilim insanı Ohsumi, insan vücudunun aç kalınca zayıf ve hastalıklı hücrelerin içindeki gereksiz parçacıkları yok etme programını keşfetti. Bu mekanizmaya otofajoni” adını veren Ohsumi, “Üç günlük oruçtan sonra vücudun bağışıklık mekanizması yeni akyuvar oluşumunu tetikliyor, vücut bağışıklık sistemi tamamıyla yenileniyor. Bu konuda Müslümanların orucu adeta bir yenilenme programı olarak karşımıza çıkıyor.

Erken Yaşlanmanın Önü Tıkanıyor

Vücut stres altındayken oruç tutarken ya da açlık sırasında çok fazla otofaji (hücrelerin kendini yeme durumu) oluyor. Hücre, enerji üretimini kendi iç imkanlarını kullanarak yapmaya çalışıyor ve tabii ki ilk olarak çöpünü ve patojen bakterileri sindirerek temizliğe başlıyor. Böylece erken yaşlanmanın önü tıkanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu