Ordan BurdanSağlık

Kadınlar Neden Kilo Vermekte Zorlanır?

Eşlerin farkettikleri en büyük durumlardan bir tanesi, erkeklerin kilo aldıktan sonra bunu vermekte çok zorlanmamaları ancak kadınların aynı sürede aynı kiloyu vermeyi genelde başaramamaları. Peki neden kadınlar kilo vermekte zorlanırlar?

Eşlerin farkettikleri en büyük durumlardan bir tanesi, erkeklerin kilo aldıktan sonra bunu vermekte çok zorlanmamaları ancak kadınların aynı sürede aynı kiloyu vermeyi genelde başaramamaları. Elbette kilo vermek herkes için zor olabiliyor ancak kadınlar için bu durum biraz daha zor ve bu nedenle son yıllarda erkeklerde obezite oranları aşağı yukarı aynı kalırken, kadınlarda bir artış içerisinde.

Obezite özgüveni zedeleyen bir unsur olsa da aslında tek özelliği fiziksel görünümü kötüleştirmesi değil. Aynı zamanda erken yaşlanmaya, ölümcül hastalık riskinin artmasına sebep oluyor ve bunlar arasında diyabet, kalp hastalıkları ve kanser bulunuyor. Obez olmasa bile bir kaç kilo fazlası olanların herhangi bir sebepten dolayı ölüm risklerinin normal kilodaki bireylere göre %6 daha fazla olduğunu da çeşitli araştırmalar gösteriyorlar.

Kadınlar Neden Kilo Vermekte Zorlanır?

Hormon Dengesizliğiniz Olabilir

Kiloyu sadece tiroid hormonu etkilememektedir. Kortizol gibi stres hormonları da kilo vermenize engel olabilirler çünkü bu hormon iştahı arttırır, karbonhidratların yağ olarak depolanmalarına sebep olur ve kilo vermenizin önündeki engel olabilir. Kanınızdaki kortizol düzeylerinin ölçülmesi bu konuda bir katkı sağlayabilir. Eğer devamlı stres altında yaşıyorsanız, stresi azaltmak için çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz. Meditasyon, ibadet, hobiler, eğlenceli etkinlikler gibi pek çok şey günlük stresinizin atılmasına yardımcı olacaktır.

Çok Fazla Sağlıklı Gıda Tüketiyor Olabilirsiniz

İyi gıdalar sağlık için iyidirler ancak onları da çok fazla tüketmek mümkün. Eğer avokado, kuruyemiş, tam yağlı süt ürünleri gibi ürünleri çok fazla tüketiyorsanız, beklediğinizden daha fazla kalori alıyor olabilirsiniz. Dolayısıyla porsiyon boyutlarınıza dikkat etmeli, beslenmenize biraz daha proteinli gıdalar eklemeli ve aşırı tüketimden kaçınmalısınız.

Duygularınızı Yemekle Bastırıyor Olabilirsiniz

Pek çok olumsuz duygular ile karşılaştığı zaman kendini yemeye ve içmeye vermektedir. Duygusal stresi alkol ile, dondurma ile, çikolata ile veya herhangi bir diğer gıda ile bastırmaya çalışmak, maalesef daha fazla kilo almanıza sebep olacaktır. Bu nedenle bir şeyler yerken bunu duygusal sebeplerle mi yaptığınızı yoksa acıktığınız için mi yaptığınızı iyi değerlendirmelisiniz. Obezite ile boğuşan kadınların psikolojik destek aldıklarında kilo verme sürecine girebildiklerini gösteren çalışmalar mevcut.

Öğün Atlıyor Olabilirsiniz

Öğün atlamak aşırı yeme isteğine yol açabilir. 72 saat boyunca aç kalmak vücudun kalori yakma işlevini iptal eder ve yağ depolanmaya başlar. Klinik çalışmalar, bir hafta boyunca sürekli öğün atlayan sağlıklı kadınların yüzde 16’sının istirahat ederken harcadıkları kadar enerji tükettiklerini ortaya koymuştur.

Yanlış Egzersizler Yapmak

Spor salonunda saatler geçirmenize rağmen sonuçları göremiyorsanız muhtemelen yanlış egzersiz yapıyorsunuz. Kadınlar genelde orta düzeyde kardiyo yaparlar ve bu kalp için iyidir ancak kilo vermek için bir tık daha üzerine çıkmak gerekir. Yüksek yoğunluklu egzersizler genelde çok zorlayıcı oluyorlar ve 20 dakika kadar sürüyorlar. Ancak çalışma bittikten sonra yağ kaybınız daha fazla oluyor ve her ne kadar daha az kalori yaksanız da kas yaptığınız için vücudunuzun kalori tüketimi artıyor. Bu tip egzersizlerden aşırı kas elde edeceğinizi de düşünmeyin çünkü profesyonel vücut geliştirme yapmadan sizi rahatsız edecek kadar kas geliştirme ihtimaliniz yok.

İlaçlarınız Kilo Aldırıyor Olabilirler

Bazı ilaçların yan etkileri arasında kilo alımı bulunmaktadır çünkü bazen sıvı tutumuna sebep olurlar, bazen de iştahı değiştirir, hormonları etkilerler. Özellikle doğum kontrol hapları, antidepresanlar, anjiotensin reseptör engelleyiciler ve steroidler bu konuda bir hayli etkilidirler. Tabii ki bunun için ilaçlarınızı almayı bırakmamalısınız. Öncelikle doktorunuzla görüşmeniz ve mümkünse doz ayarlaması yaptırmanız veya alternatif seçeneklere göz atmanız gerekmekte. Doğum kontrol seçeneklerinde ise alternatif çok olduğu için haplar yerine başka seçeneklere göz atabilirsiniz.

Yeterince Uyumuyor Olabilirsiniz

Gece 3.5 ila 5.5 saat uyuyan bireylerin 7-10 saat arası uyuyan bireylere göre her gün 385 daha fazla kalori aldıkları tespit edilmiştir. Uyku vücudumuzun tamir edilmesi için gereklidir ve o olmadan vücudun dengesi bozulduğu için kilo alımı da mümkün hale gelir. Yetersiz uyku aynı zamanda kronik hastalıkları, kaygıları, sinirli ruh halini de tetikler. Her gün en az 8 saat uyuduğunuzdan emin olmalı, kafein alımınızı azaltmalı, yatmadan önce elektronik aletlere bakmayı bırakmalı ve geç saatlerde bir şeyler tüketmemelisiniz. Uyuduğunuz ortamın da karanlık ve uykuya uygun olduğundan emin olmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu