Yaşam

İstiklal Marşı’nın Yazılış Hikayesi! İstiklal Marşı 98 Yaşında!

12 Mart 1921 yılında kabul edilen İstiklal Marşı'nın hikayesi..İstiklal Şairimiz Mehmet Akif'i Rahmetle anıyoruz..

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy‘un 12 Mart 1921 tarihinde yazdığı İstiklal Marşı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy tarafından Güftesi, Osman Zeki Üngör tarafından Bestesi yapılan İstiklal Marşı’nı Yazılış hikayesi.

İstiklal Marşı’nın Yazılış Hikayesi! İstiklal Marşı 98 Yaşında!

İstiklal Marşı'nın Yazılış Hikayesi! İstiklal Marşı 98 Yaşında!
Mehmet Akif Ersoy

İSTİKLAL MARŞI

İstiklal Marşı, Anadolu’da Milli Mücadele devam ederken Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. Bestesi Osman Zeki Üngör tarafından yapılan İstiklal Marşı’nın orkestrasyonunu Edgar Manas yapmıştır. 12 Mart 1921 yılında TBMM tarafından İstiklal Marşı Milli Marş olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif, İstiklal Marşında Hakk’a, dinine ve yurduna bağlılığını dile getirirken Türk askerinin yürekliliğini ve Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan inancını vurgulamıştır.

İstiklal Marşı'nın Yazılış Hikayesi! İstiklal Marşı 98 Yaşında!
Mehmet Akif Ersoy Gençlik Yılları

İstiklal Marşı Nasıl Yazıldı?

Maarif Vekaleti, 1921 yılında güfte yarışması düzenledi. Yarışmaya 724 adet şiir katıldı. Şiir gönderenler arasında Kazım Karabekir, Hüseyin Suat Yalçın, İsak Ferrara, Muhittin Baha Pars ve Kemalettin Kamu gibi isimler vardı. Mehmet Akif’in ise “Milletin başarılarının parayla övülemeyeceğini” düşündüğünden dolayı yarışmaya katılmak istemediği bilinmektedir.

Eğitim Bakanlığı yarışmaya katılan güfteleri inceleyerek İstiklal Marşı olabilecek bir güfteye rastlamamıştır. 5 Şubat 1921 yılında Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey’in Mehmet Akif’e yazdığı davet mektubu Akif’in fikrini değiştirmesine sebep olmuştur. Mehmet Akif Tacettin Dergahında ki odasında İstiklal Marşı olacak Güfteyi kaleme almıştır.

İstiklal Marşı ilk olarak cephede askerler arasında okunmaya başlandı. 17 Şubat 1921 tarihinde Sebilürreşad gazetesi, Hakimiyet-i Milliye ve Konya’da Öğüt gazetesinde yayınlandı.

İlk elemeyi geçen şiirler 12 Mart 1921 yılında meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Akif’in şiirini Hamdullah Suphi Bey okudu. İstiklal Marşı okunduktan sonra diğer şiirlerin okunmasına lüzum görülmedi. Mehmet Akif’in güftesine bir çok eleştiride geldi bunlardan en serti Kazım Karabekir’e aitti.

İstiklal Marşı'nın Yazılış Hikayesi! İstiklal Marşı 98 Yaşında!
Mehmet Akif Ersoy’un kendi el yazısıyla İstiklal Marşı’nın Güftesi

Mehmet Akif kazandığı 500 liralık ödülü Darülmesai’ye (kadın ve çocuklara iş öğretip yoksulluklara son veren kurum) bağışlamıştır. Mehmet Akif Türk Milleti’nin eseri olduğunu söyleyerek şiirlerini topladığı Safahat’a İstiklal Marşı’nı dahil etmemiştir.

Mehmet Akif’in şiirinin bestelenmesi ülke savaş halinde olduğundan dolayı iki sene ertelenmiştir. 12 Şubat 1923 yılında beste yarışması düzenlense de ülkenin zor koşullarından dolayı bir beste belirlenemedi. İstiklal Marşı, er şehirde farkı bir beste ile okunmaya başlandı. İzmir’de İsmail Zühtü Bey’in bestesi, Edirne’de Ahmet Yekata Bey’in bestesi, Ankara’da Osman Zeki Bey’in bestesi ve İstanbul’da ise Ali Rıfat Bey ve Zati Bey’in besteleri okunuyordu.

1924 yılında ise İstiklal Marşı için Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi kabul edilmiştir. Fakat 1930 yılından sonra dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör’ün hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuştur.

Osman Zeki Üngör’ün yakın dostu Cemal Reşit Rey’in belirttiğine göre beste başka bir güfet üzerine yapılmıştır. Bu nedenle söz ve melodi arasında yer yer uyumsuzluk görülür.

“İstiklal Marşı” Mehmet Akif Ersoy

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu