Ordan BurdanYaşam

Bırak Kendi Kendine Yesin! Bebek Beslenmesinde “BLW Yöntemi” Nedir?

Bebek beslenmesinde yeni dönem BLW yöntemi nedir? Faydaları nelerdir?

Bebek beslenmesinde yeni dönem BLW yöntemi nedir? Faydaları nelerdir? Bebek altı ayını doldurduğunda ona klasik beslenme yöntemindeki gibi püre veya muhallebi vermek yerine bebeğin yetişkinler gibi yiyebilmesi amaçlanır.

Bırak Kendi Kendine Yesin!

BLW beslenme yöntemi, anne sütünün alındığı ilk altı aylık dönemden sonra ek gıdaya başlanmasıyla, bebeğin kendi kendine yemek yiyebilecek hale gelmesidir. Bebeklikten çocukluğa geçiş evresinde pek çok annenin bebeğinde aşılamaya çalıştığı kendi kendine yeme yöntemi, bebeklik döneminde başarılı bir şekilde sağlanırsa hem annelerin işi kolaylaşacak hem de bebeğin yemekle ilişkisinin sağlıklı ilerleyecektir. Güvenli bir şekilde yemek yemeyi öğrenen bebeklerde BLW beslenmesinin önemi nedir?

BLW (Baby Led Weaning) Yöntemi Nedir?

BLW (Baby Led Weaning), ek gıdaya geçiş sürecinin bebek liderliğinde sürdürüldüğü bir yöntemdir. BLW kavramını literatüre kazandıran Gill Rapley ek gıdaya geçiş sürecini şöyle tanımlar:

Ek gıdaya geçiş (weaning) bir bebeğin tek besin kaynağı olarak anne sütü ya da formül mama aldığı bir düzenden, sıfır anne sütü veya formül mama alarak tamamen katı gıdayla beslenme sürecine geçişine denir. Bu süreç yavaş gelişir. 6 aydan birkaç seneye kadar uzayabilir. Çoğu ailede bu süreç ebeveynler tarafından yönlendirilir ve bebeklerini kaşıkla beslediklerinde aslında onların ne zaman ve ne kadar besleneceklerine, ne zaman mamayı ya da memeyi bırakacağına onlar karar veriyor. Buna ebeveyn-liderliğinde beslenme deniyor. Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) ise bebeğin kendi içgüdülerini ve yeteneklerini kullanarak yönettiği bir süreç. Beslenmenin ne zaman başlayıp ne zaman biteceğine onun karar verdiği bir süreçtir”.

Bu yöntem, bebek ek gıdaya geçmek için hazır hale geldiğinde, ona püre, meyve suyu ya da muhallebi vermek yerine, bebeğinizin sizinle aynı yiyecekleri yiyebilmesini hedefler. Bu sayede zamanınızı ona ayrı yiyecekler hazırlamaya harcamayıp birlikte yemek yemenin keyfine varırsınız.

BLW yöntemi; “bebeğin kendi kendine yiyebilmesini sağlarken el-göz koordinasyonunu da büyük oranda geliştirir.” Ayrıca farklı tatlar ve dokuları keşfetme şansı bulduğu için hem zihinsel hem motor becerileri gelişir.  Bu yönteme göre ilk bir yıl bebeklerin temel gıdası anne sütü yokluğunda formül mama olduğu için ek gıda tamamlayıcı besin olarak görülür ve bebekler ihtiyacı olan besinden ihtiyacı kadarını yer.

BLW Yönteminin Faydaları Nelerdir?

  • Yemeğini kendi başına yiyeceğinden dolayı özgüven duygusu gelişir.
  • Besinin tadını, kokusunu ve yapısını kendisi keşfeder.
  • Yetişkin birinin yardımı olmadan yemek yemeyi öğrenmesini sağlar.
  • El-göz koordinasyonunun gelişimine katkı sağlar.
  • Kendi açlık durumuna göre istediği kadar yiyerek iştahını kontrol altına alır.

BLW Yönteminde Hangi Besinler Tüketilebilir?

  • BLW yöntemini uygulayacak olan anne ve babalar, başlangıç için bebeklerine buharda pişmiş havuç, brokoli ve tatlı patates verilebilir.
  • Muz, ikiye bölünüp verilebilir.
  • İçi çekirdekli olan meyveler küçük dahi olsa verilmemelidir.
  • Çorba ve püre gibi yiyeceklerin yanında ‘Parmak besin’ olarak nitelendirilen küçük meyve ve sebzeleri eline alıp tüketebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu