Ordan BurdanYaşam

Boşanma Kararı Alan Çiftler Dikkat! Çocuklarınız İçin Dikkat Etmeniz Gereken 5 Nokta

Boşanma kararı alan çiftlerin çocukları için izlemeleri gereken yollar neler? Boşanma çocuğa nasıl anlatılmalı?

Bazen elinizden geleni yaptığınızdan eminsinizdir ama evliliğiniz tüm çabalarınıza rağmen ayakta kalmayı başaramamıştır. Eşinizle sürekli yaşadığınız fikir ayrılıkları, duyguları paylaşamama ve aranızda geçen çatışmalar sizi günden güne mutsuz hissettiriyordur ve bu hislerle boşanma kararı da çok gecikmeden gelecektir. Boşanma Süreci kendi içinde oldukça zor durumken bir de çocuğunuz varsa işler daha da zorlaşabilir. Kendinizle beraber düşünmeniz gereken çocuğunuzun psikolojisi vardır bir de. Peki bu süreci olabildiğince çocuğun psikolojisine zarar vermeden nasıl atlatırsınz? 

Birlikte Söyleyin

Çocuğunuza boşanma kararı aldığınızı söylemek sizin için güçlükle yapılacak bir şey gibi görünebilir. Nasıl tepki vereceğinden endişe edebilir, size sinirleneceğinden korkabilirsiniz. Çocuğunuzun boşanma haberini duyduğunda hırçınlaşmasını istemiyorsanız çocuğun yaşına ve gelişim düzeyini göz önünde tutarak ona bu kararı açıklamalısınız. Özellikle çocuğunuz çok küçükse büyük bir paniğe kapılabilir.  Bunun önüne geçmek için çocuğunuzu güvende hissettirmek için hala eşinizle bir araya gelebildiğinizi sadece ilişkinizin artık karı-koca ilişkisi olmayacağını ona gösterin ve kararınızı ona birlikte söyleyin. Böylece çocuğunuzun kafasına ikinizin de onun her zaman yanında olacağı fikri şekil olarak yerleşmiş olur.

Ona Olan Hisleriniz de Değişim Olmayacağını Söyleyin

Görüntü olarak hala yan yana gelebilmek çocuğun beynine olumlu mesajlar verecektir elbette ama yeterli değildir. Çocuğunuzun sizden duymaya ihtiyacı olan şeyler vardır. Onun hayatında değişecek çok az şeyin olduğunu ve her zaman onun annesi ve babası olarak kalacağınızı söyleyin. Ebeveynlerin her biri  Ayrılan ve yollarına çift olarak devam edemeyen kişiler biziz. Sana olan sevgimiz de hiç bir eksilme yok.” demeli. Çocuğun her sorusunu cevaplandırarak daha fazla güvende hissetmesini sağlamalı.

Yeni Hayatınızda Nasıl Olacağını Anlatın

Hayatınızda bundan sonra neler olacağını da yine olabildiğince basit bir şekilde anlatabilirsiniz. Ayrı yaşayan ebeveynin görüşme zamanları ya da şehir veya ev değişikliği bunlardan bir kaçıdır. Ancak bunları çocuğunuzun da fikrini alarak diyaloğu kesmeyerek anlatın. Örneğin okulunu değiştirmek istemiyor olabilir. Anne ve babanın ayrılma olayı onun için yeterince fazladır zaten ve hayatınıza gelecek yeni bir değişiklik için daha gücü olmayabilir.  Burada yine çocuğun aklına takılan soruların üzerinde durun ve anlayışlı olun.

Eski Eşinizin Hatalarını Ona Anlatmayın

Boşanma kararı almadan önce elbette çok fazla yara almış, kırılmış, incinmişsinizdir. Ama çocuğunuzla iletişime geçerken her şeyi bir kenara bırakın ve eşinizi asla kötülemeyin. O sizin eski kocanız veya karınızdır ama çocuğun hala anne ve babasıdır. Çocuğu anne ve babasından nefret ettirmeye çalışmayın.  Ebeveynlerin birbirini suçlaması çocuğun girdiği bunalımlı ruh halini içinden çıkılamaz bir hale sokacaktır. Çocuğunuzun ruhsal sağlığı için öfkenizi kontrol edin ve ona sadece mutsuz olduğunuz için, karakterleriniz uyuşmadığı için ayrılmak istediğinizi söyleyin. Kavgalarınızın, kötü anılarınızın detaylarına girerek çocuğu taraf olmaya zorlamayın.

Çocuğunuzla Vakit Geçirin

Çocuğunuz için yapmanız bir fedakarlık da enerjinizi her zaman yüksek tutmak olacaktır. Her hareketiniz “Dünya durmadı. Hayat devam ediyor” sinyalleri göndermeli. Onun yanında“Çok mutsuzum” “Mahvoldum”gibi cümleler kurmaktan kaçının. Aksine kendinize ait bir zaman diliminiz olsun ve birlikte bol bol eğlenmeye çalışın. Kendi sorunlarınıza ve geçmişinize dönüp çocuğunuzu yalnız bırakmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu